Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden op het gebied van smartphones. Sommigen maken de keuze aan de hand van vrienden en anderen kijken naar het formaat of de prijsklasse. Voordat je de keuze gaat maken voor een smartphone is het ook belangrijk te kijken naar het besturingssysteem. In dit artikel worden de belangrijkste voor- en nadelen benoemd. iOS is het besturingssysteem van de iPhone van Apple, die in 2007 de gehele mobiele telecomwereld op zijn kop zette. De iPhone is te herkennen aan het scherm met één bedieningsknop en een simpel besturingssysteem dat goed in elkaar steekt, zodat ook onervaren gebruikers ermee uit de voeten kunnen.

iOS besturingssysteem (iPhone)

Met meer dan 1 miljoen apps in de app-store laat iPhone zien dat op iOS veel mogelijk is. Deze apps worden altijd van tevoren beoordeeld door Apple waardoor hackers het toestel veel moeilijker binnenkomen. De beveiliging van iOS is dik in orde en dat is voor sommige een reden om voor iPhone te kiezen. Een nadeel van iOS is dat er maar één soort telefoon te krijgen is, namelijk de iPhone. Daarvan zijn er dan wel weer verschillende varianten beschikbaar.

Voordelen iOS

  • ‘Beschermd’ systeem (sandbox)
    Heel veel apps
    Beveiliging in orde
    Intuïtieve bediening
    Integratie met iCloud

Nadelen iOS

Interface niet aanpasbaar
Draait alleen op iPhone
iPhone is duur in de aanschaf

Android besturingssysteem

Android is het besturingssysteem van Google en heeft in korte tijd een groot marktaandeel weten te bemachtigen. Bij Android kan de gebruiker het opstartscherm helemaal naar eigen wens aanpassen met ‘widgets’. Dit zijn kleine programmaatjes die op het homescreen draaien, zoals bijvoorbeeld het weerbericht of je muziek playlist. De apps worden minder strak bewaakt, apps worden alleen door een automatisch systeem gekeurd voor ze in de Play Store komen. In vergelijking met iOS zijn er minder apps beschikbaar. Qua toestellen is er weer meer keuze dan bij iOS.

Voordelen Android

Systeem aanpasbaar en flexibel
Veel toestellen beschikbaar
Integratie met Google-cloud (Drive)

Nadelen Android

Beveiligingssrisico’s
Bediening niet altijd overzichtelijk
Besturingssysteem bij elk merk anders

Windows phone besturingssysteem

Microsoft heeft de Windows Phone ontwikkeld. Windows Phone is herkenbaar door de kenmerkende ‘tegels’. Deze geven aan wat er aan o.a. mails, berichten, en facebookmeldingen binnenkomt. Windows werkt net iets anders dan iOS en Android, en bij een overstap is het in het begin even wennen. Het marktaandeel krabbelt de laatste tijd in een aantal landen naar de tien procent, waarmee het nog lang niet kan tippen aan iOS en Android. Windows Phone is een buitenbeentje. Beperkt in de mogelijkheden maar makkelijk in gebruik.

Voordelen Windows phone

Makkelijke bediening
Unieke ‘tegel’ lay-out
Toestel in verschillende formaten en prijzen
Integratie met Microsoft software

Nadelen

Interface niet aanpasbaar
Veelgebruikte apps niet beschikbaar
Klein marktaandeel

Source: http://eensim.nl/blog/ios-windows-phone-of-android/

Show Buttons
Hide Buttons